top of page

PROBIOTICS

INFUZIONIST

Copyright 2024 VITAHIT. Všechna práva vyhrazena.

Kontakt

Kde se nacházíme

+420 728 555 318

Chlumčanského 497/5

180 00 Praha 8

Antibiotika a střevní mikrobiom

Antibiotika. Pomáhají léčit a zachraňují lidské životy. Bez pochyby. Už spoustu let je bereme jako samozřejmost, ale pozastavili jste se někdy nad tím, co vlastně antibiotika přesně jsou?



Antibiotika. Zbraň hromadného ničení.

Skvělý lék, řeknete si. Jenže tenhle skvělý lék umí napáchat i nemalé škody. Stejně jako terminátor, antibiotika ničí v našich střevech vše, co jim přijde “pod ruku” – bakterie škodlivé i prospěšné. To už tak skvěle nezní, že? Co tedy vlastně antibiotika jsou a co přesně dělají v našem těle?

Antibiotika (ATB) jsou léky, které se používají k léčbě infekčních onemocnění, způsobených zejména bakteriemi či jinými mikroorganismy. Na viry jsou krátké. Mluvíme například o angíně, spále, tuberkulóz atp. Jsou to látky, které byly původně získávány jako přírodní produkty mikroorganismů. Pak se je lidstvo naučilo vytvářet i uměle v chemických laboratořích pro zdravotní účely. Můžeme si je představit jako mikroskopickou zbraň hromadného ničení, která brání množení bakterií ve střevě, nebo je přímo i usmrcuje.


Tato zbraň je poměrně účinná pro náš střevní mikrobiom, který hraje klíčovou roli v našem zdraví. Ovlivňuje totiž naši trávicí soustavu, imunitní systém a dokonce i psychickou pohodu. Zkrátka, když je náš střevní mikrobiom v rovnováze, máme nakročeno k tomu, cítit se dobře.


Antibiotika v akci.

Střevní mikrobiom je v podstatě jako les, který v době onemocnění napadli škůdci. A antibiotika nám pomohou tyto škůdce odstranit tím, že les v podstatě vykácí. Jinými slovy, antibiotika v boji s bakteriemi nerozlišují, zda je bakterie infekční, nebo je pro tělo vhodná. Prostě je vybijí všechny.

Proč je ale důležité se tím vůbec zabývat? Protože tato střevní nerovnováha, kterou antibiotika způsobují, může vést k řadě zdravotních obtíží – od zhoršeného trávení potravin a vstřebávání živin, plynatosti, zácpě nebo průjmu až různým infekcím trávicího traktu. Z dlouhodobého hlediska může narušením mikrobiomu docházet k oslabení celého imunitního systému.

Jak tomu zabránit? To zjistíte v dalším článku (odkaz na probiotika)

bottom of page