top of page

PROBIOTICS

INFUZIONIST

Copyright 2024 VITAHIT. Všechna práva vyhrazena.

Kontakt

Kde se nacházíme

+420 728 555 318

Chlumčanského 497/5

180 00 Praha 8

Probiotika. Záchranný tým.

Jak můžeme našemu lesu pomoci opět vzkvést po nutném užití antibiotik? Probiotickou stravou a přímým doplňováním probiotik. To jsou mikroorganismy, většinou bakterie, které přinášejí pozitivní vliv na lidské zdraví. Dokáží snížit či úplně potlačit nárůst a kolonizaci patogenních bakterií a zároveň brání vzniku škodlivých toxických látek.



Podle několika studií se ukazuje jako efektivní řešení při léčbě antibiotiky současně doplňovat i probiotika. Probiotika totiž mohou pomoci snížit nežádoucí účinky na složení střevního mikrobiomu a mohou pomoci minimalizovat zažívací potíže.

Podporují mikrobiom a zajišťují opětovné osídlení střevní stěny a tím se starají o to, aby nebyl mikrobiom v příliš velké nerovnováze, jinak známé jako dysbióza. Dále mohou například pomoci i se zlepšením vstřebávání živin, zlepšením trávení či s posílením imunitního systému. Probiotika můžeme získat konzumací potravin jako je například jogurt, kefír, zrající sýry nebo kysané zelí, či pomocí doplňků stravy.


Prebiotika. Účinná podpora.

Abychom zaručili úspěšné osídlení mikrobiomu prospěšnými bakteriemi, musíme jim dopřát tu správnou živnou půdu. Prebiotika. To jsou složky potravin, které nelze strávit ani vstřebat, ale hrají klíčovou roli v podpoře růstu a aktivity střevního mikrobiomu. Tyto látky slouží jako potrava pro probiotické bakterie a umožňují jim rozmnožovat se ve střevním traktu. Naopak nedostatek prebiotik brání probiotikům v jejich růstu, což má opět za následek oslabení našeho mikrobiomu.

Prebiotika jsou nerozpustný typ vlákniny přítomný v mnoha potravinách rostlinného původu, včetně určitých druhů ovoce, zeleniny, fazolí a celozrnných potravin. Chcete-li zjistit, zda produkt obsahuje prebiotika, podívejte se na složení potraviny a hledejte galakto-oligosacharidy (GOS), frukto-oligosacharidy (FOS), oligofruktózu (OF), čekankovou vlákninu nebo inulin.


Běh na dlouhou trať.

Obnova střevního mikrobiomu po ukončení léčby antibiotiky trvá klidně i několik týdnů. Je proto vhodné pokračovat v užívání prebiotik s probiotiky i po skončení užívání antibiotik. Ať už v podobě kvalitní stravy s vysokým obsahem pre- a probiotických kultur, nebo přímo probiotik, či v ideálním případě obojím.

bottom of page