top of page

PROBIOTICS

INFUZIONIST

Copyright 2024 VITAHIT. Všechna práva vyhrazena.

Kontakt

Kde se nacházíme

+420 728 555 318

Chlumčanského 497/5

180 00 Praha 8

Střeva, nemoci a strava

Střeva jsou jedním z nejdůležitějších orgánů v našem těle, ačkoliv jim často nevěnujeme dostatečnou pozornost. Jsou zodpovědná za trávení, vstřebávání živin, a hrají klíčovou roli v našem imunitním systému. V tomto článku se zaměříme na komplexní vztah mezi střevy a různými nemocemi, které mohou ovlivnit naši fyzickou i duševní pohodu. V tomto článku nejsou poskytovány lékařské rady. Pokud máte podezření na nějaké onemocnění, kontaktujte svého lékaře.



Crohnova choroba

Crohnova choroba je chronické zánětlivé onemocnění střev, které způsobuje zánět trávicího traktu. Může postihnout kteroukoliv část trávicího traktu, od úst až po řitní otvor, ale nejčastěji postihuje tenké střevo a začátek tlustého střeva. Přesná příčina Crohnovy choroby není dosud známá, ale zdá se, že genetické faktory a problémy s imunitním systémem hrají roli v jejím vývoji. Pokud Crohnovou chorobou trpí jeden z rodičů, je vyšší riziko jejího výskytu i u dítěte. Mezi příznaky tohoto onemocnění patří bolesti břicha, průjem, hubnutí a únava. Crohnovu chorobu nelze zcela vyléčit, ale lze zlepšit kvalitu života. Lékař může předepsat léky či operaci a doporučit změnu životního stylu, jako je úprava stravy.


Pro úpravu stravy je doporučeno vyřadit vysoce zpracované potraviny, tučná a pálivá jídla a potraviny bohaté na vysoký podíl vlákniny, jako jsou oříšky, semínka či popcorn. Naopak je vhodné do stravy zařadit nízkotučné výrobky, vařenou či dušenou zeleninu a potraviny bohaté na rozpustnou vlákninu, jako jsou ovesné vločky, fazole a čočka. Zatím nebylo provedeno mnoho studií na vliv probiotik ve spojení s touto dietou. Jedna studie z roku 2014 však zjistila, že probiotika zvyšují bariérovou funkci střeva a počet protizánětlivých sloučenin v gastrointestinálním traktu. V důsledku toho autoři dospěli k závěru, že probiotika jsou „slibnou terapeutickou možností“ pro pacienty s tímto onemocněním.


Ulcerózní kolitida

Ulcerózní kolitida je dalším druhem chronického zánětlivého střevního onemocnění. Tato choroba postihuje nejvnitřnější výstelku tlustého střeva a konečníku. Předpokladem je, že ulcerózní kolitida je způsobena abnormální imunitní reakcí, při které imunitní systém omylem napadne zdravou tkáň v trávicím traktu. Imunitní systém normálně bojuje proti infekcím uvolňováním bílých krvinek do krve, aby zničil původce infekce. To má za následek otok a zarudnutí (zánět) tělesné tkáně v infikované oblasti. U ulcerózní kolitidy imunitní systém napadá buňky v trávicím traktu, což způsobuje záněty a vředy (vředy) v tlustém střevě a konečníku. Zánět a vředy v trávicím traktu mohou způsobit příznaky jako je průjem, krvácení z konečníku, bolesti břicha a křeče. Závažnost onemocnění se může lišit od člověka k člověku a příznaky mohou časem přicházet a odcházet.


Atopický ekzém

Atopický ekzém, také známý jako atopická dermatitida, je chronický stav, který způsobuje zánět, zarudnutí a podráždění kůže. Jde o běžný typ ekzému, který obvykle začíná v dětství, ale může se objevit v jakémkoli věku. Atopický ekzém způsobuje, že kůže extrémně svědí a škrábání může vést k dalšímu zarudnutí, otoku, praskání, vytékání čiré tekutiny a šupinatění. Tento stav má tendenci přicházet a odcházet, s časovými obdobími, kdy je onemocnění horší, po nichž následují období, kdy se kůže zlepšuje nebo zcela vyčistí. Atopický ekzém není nakažlivý, ale lidé s tímto onemocněním jsou vystaveni riziku vzniku potravinových alergií, senné rýmy a astmatu. Příčina atopického ekzému není zcela objasněna, ale předpokládá se, že jde o kombinaci genetických a environmentálních faktorů. Mezi běžné spouštěče se řadí například dráždivé látky – jako jsou mýdla a detergenty, vnější alergeny, potravinové alergie, některé materiály nošené na kůži, hormonální změny či kožní infekce.

bottom of page